Αγώνες Αντοχής προτάσεις/προβληματισμοί/απορείες

kmarselos

Re: Αγώνες Αντοχής προτάσεις/προβληματισμοί/απορείες

Post by kmarselos »

stavrosd wrote: Αν μπορεί με κάποιο τρόπο να ελέγχεται ο χρόνος που χάνεται απο κάποιον επειδή βοηθάει κάποιον άλλο (περιπτώσεις σαν του Μαρσέλου εξαιρούνται καθότι πόσο χρόνο θα αφαιρέσεις απο τον μαλ@κα που έμεινε απο λάστιχο και έχει δώσει την ρεζέρβα του σε άλλον :lol: :lol: :mrgreen: )
να παιδι να μαλαμα!! :o
stavrosd

Post by stavrosd »

Κώστα αυτό που έκανες πράγματι είναι άξιο επαίνου , αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι οτι δεν πρέπει να κακολογούμε όποιον δεν θέλει να πάρει το ρίσκο που πήρες εσυ!
Το έχω δεί και το θεωρώ άδικο! Θα μπορούσες να χάσεις τον αγώνα σου, δεν είναι δίκαιο να το απαιτεί κανείς αυτό!
Οπως σωστά είπε και ο Γιάννης στους αγώνες μας η αλληλοβοήθεια είναι γενική "πάθηση" αλλά μην την θεωρούμε δεδομένη και απαιτητή.
Όταν μου είπες οτι έχεις μία ρεζέρβα σε ρώτησα επανειλημμένος αν είσαι σίγουρος που μου την δίνεις και ειλικρινά αν μου έλεγες οτι δεν μπορούσες δεν θα σε κακολογούσα καθόλου!
Εγώ πήρα τα ρίσκα μου και ατύχησα δεν πρέπει να το μεταθέτω το πρόβλημα σε άλλους με απαίτηση ;) !
Δημητριάδης Σταύρος
meletis

Post by meletis »

Ηθικό και δίκαιο σε αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει.
Με εξαίρεση το ατύχημα και όποιες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό που επιβάλλεται η βοήθεια, σε όλα τα άλλα κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει κανέναν.
Στην τελική η απόφαση εξαρτάται και απο το ποιός είσαι και τι κάνεις στους αγώνες.
Εχω δεί καφρίλα στο Πευκί 2010, που κάποιος σταμάτησε να βοηθήσει κολλημένο όχημα και μόλις είδε ότι ο άλλος ήταν στην ίδια κατηγορία την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.
Και μιλάμε για την entry level στην προκειμένη περίπτωση. Ανοησία δηλαδή..

Απο την άλλη το "καλό" δεν μπορείς να το επιβραβεύσεις παρα μόνο με "εύφημο μνεία" ή με κάποια φανφάρα, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Και αυτό πάλι με το ποιός είσαι και τι κάνεις στους αγώνες έχει να κάνει.

Δίκαια και τίμια, μπορεί να γίνει μόνο άν ο ωφελημένος κάνει αίτημα στην διοργάνωση που και αυτό έχει τους κινδύνους του.

Στις μοτοσυκλέτες τα πράγματα είναι πιο απλά, είναι δεδομένο ότι θα σταματήσεις για οτιδήποτε και θα βοηθήσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων σου. Υπάρχει στο DNA σου, είναι άγραφος νόμος, ακόμα και άν ο άλλος είναι ο πιο αντιπαθητικός τύπος που γνώρισες ποτέ και μπορεί το εργαλείο που δάνεισες και το έχεις ανάγκη να μην γυρίσει ποτέ πίσω.

Τι γίνεται στην περίπτωση που βρείς τον άμεσο ανταγωνιστή σου??? Και παλι έχει να κάνει με το ποιός είσαι και τι κάνεις στους αγώνες.
Στην τελική το fair play δεν σημαίνει αυτόματα και την "αυτοθυσία". Ετσι δεν είναι??

Αλλά ξέρω ότι στους αγώνες βρήκες καλούς φίλους, τον μηχανικό σου, τον ηλεκτρολόγο σου, τον κολλητό σου, τον κουμπάρο σου, εγώ βρήκα και την γυναίκα της ζωής μου..

Αρα, έχει να κάνει με το ποιός είσαι και τι κάνεις στους αγώνες........
Nicolas
Site Admin

Post by Nicolas »

Το σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση ΠΡΕΠΕΙ να ρωτήσεις αν είναι όλοι καλά και αν χρειάζονται κάτι.
Αν απαιτείται βοήθεια (λόγω τραυματισμού κλπ) και δεν την δώσεις ή δεν ρωτήσεις καν αυτό θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.

Σε περίπτωση που το πλήρωμα που έχει πρόβλημα δεν έχει τραυματισμούς ή κάτι άλλο που να απαιτεί άμεση βοήθεια, πρέπει να έχει προνοήσει η οργάνωση για την βοήθεια.

Για να εξηγούμαι, σαφώς όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως ποτέ δεν άφησα άνθρωπο στο βουνό, είτε έτρεχα σε αγώνα είτε ήθελα να πάω σπίτι μου, ωστόσο αυτό το κόλλημα με το "ΠΡΕΠΕΙ" να βοηθήσω ποτέ δεν το κατάλαβα.
Είναι σαν να λέμε πως πληρώνω για να τρέξω σε έναν αγώνα αλλά παράλληλα κάνω και το ψευδοresque.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας ή τραυματισμού, ο καθένας μπορεί να το χειριστεί όπως θέλει.
Όπως είπε και ο Σταύρος, δεν γίνεται την απροετοιμασία του άλλου να την πληρώσεις εσύ, εξάλλου αυτός είναι ο αγώνας - όχι μόνο οδηγάμε σαν τρελοί.
Επιπλέον αν θέλει κάποιος να κάνει τον καλό - και εγώ μαζί του, ας τον κάνει με το κόστος που του αναλογεί.
Δεν γίνεται να σταματάμε να βοηθήσουμε οποιονδήποτε επειδή κόλλησε σε λίγη λάσπη αλλά μετά να ζητάμε να αφαιρεθεί ο χρόνος.
Ή είμαστε αλτρουιστές ή δεν είμαστε.
Αλτρουιστής εκ του ασφαλούς, δεν ορίζεται.
"Η σιωπή μας, μόνο με τον κατήγορό μας γίνεται σύμμαχος".
Από την άλλη όμως, "Όσο πιο αθόρυβος είσαι, τόσα περισσότερα ακούς".
kmarselos

Post by kmarselos »

kmarselos wrote:
stavrosd wrote: Αν μπορεί με κάποιο τρόπο να ελέγχεται ο χρόνος που χάνεται απο κάποιον επειδή βοηθάει κάποιον άλλο (περιπτώσεις σαν του Μαρσέλου εξαιρούνται καθότι πόσο χρόνο θα αφαιρέσεις απο τον μαλ@κα που έμεινε απο λάστιχο και έχει δώσει την ρεζέρβα του σε άλλον :lol: :lol: :mrgreen: )
να παιδι να μαλαμα!! :o
δεν διαφωνο με το σκεπτικο σου Σταυρο
αλλα ρε φιλε οχι και μακακας :lol: :lol: :lol:
mitsos

Post by mitsos »

Για μενα το αν θα επιλεξει καποιος να βοηθησει ενα πληρωμα το οποιο δεν βρισκεται σε κινδυνο η δεν υπαρχει τραυματισμος ειναι προσωπικο θεμα. Στην τελικη καποιος μπορει να επιλεξει να μην σταματησει για ενα λαστιχο με την λογικη "οπως εγω κουβαλαγα το βαρος με τις 2 ρεζερβες κ ειχα προνοησει ας το ειχες κανει κι εσυ". Κανεις δεν μπορει να κατηγορησει καποιον που δεν βοηθησε σε τετοιες περιπτωσεις.

Στις δε περιπτωσεις που καποιος βοηθησει τις περισσοτερες φορες δεχεται απλα τα συγχαρητηρια κ το θεμα τελειωνει εκει γιατι κατα βαση οποιος βοηθαει τοσο απλοχαιρα δεν περιμενει κ κατι αλλο γενικοτερα. Θεωρω οτι ειναι λαθος συλλογισμος να θεωρουμε δεδομενο σε περιπτωσεις καθυστερησης να αφαιρεθει χρονος γιατι ειναι κατι που θα αλλαζε το αποτελεσμα κατα πολυ.....
Παραδειγμα:
Αν ξερεις οτι οποιος σε ξεκολλησει θα του αφαιρεθει ο χρονος κ το ιδιο γνωριζουνε ολα τα πληρωματα, θα ρισκαρες ισως περισσοτερο να κολλησεις κ να δεχθεις βοηθεια γιατι ο αλλος δεν θα ειχε λογο να μην στην δωσει κ παει λεγοντας.....

Τελος εγω θα πω κατι αλλο που εχω δει σε καποιο πληρωμα κ με εχει εκνευρισει ιδιαιτερα:
Οταν βλεπεις οτι ο αλλος εχει διαπιστωσει οτι κατι δεν παει καλα με σενα/ το αμαξι σου η οτιδηποτε αλλο κ σταματαει (=χανει χρονο) απο τον αγωνα του να σε ρωτησει "εισαι καλα?" το λιγοτερο που εχεις να κανεις ειναι να απαντησεις "ναι ευχαριστω" κ οχι να εχεις τον αλλο να περιμενει εκει, ετσι απλα χανοντας το χανοντας το χρονο του, επειδη κ μονο ειναι λιγο ευσυνειδητος κ δεν σε παρατησε εξ αρχης......
Ακομα καλυτερα θα ηταν καποιος απο μονος του οταν δεν θελει βοηθεια/δεν μπορουν να τον βοηθησουν, με το που θα δει οτι ενα πληρωμα παει να σταματησει να του φωναξει κατευθειαν "φυγε".....
Αυτο μονο κ οποιος καταλαβε καταλαβε......
DINIE

Post by DINIE »

Γιά μένα βοήθεια πρέπει να δίνεται ειδικά στα κολλήματα. Το πλήρωμα που κόλλησε να ετοιμάσει τον ιμάντα του και ο πρώτος που σταματήσει να βοηθείσει. Δεν θα χάσει περισσότερο από ένα, δύο λεπτά. Αν είναι θέμα υγείας δεν το συζητώ. Τώρα σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση βοήθεια από άλλο πλήρωμα δεν νομίζω πως μπορεί να δοθεί. Κάνα εργαλείο μόνο που και πάλι δεν έχει μεγάλη καθυστέρηση.
Το άλλο θέμα είναι να υπάρχει σεβασμός προς τους συναθλητές μας. :)
Όπως συζητάμε γιά την βοήθεια έτσι πρέπει να πούμε και γιά το πότε κάνουμε στην άκρη όταν ένα πλήρωμα μας φτάνει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε στην άκρη, αλλά από σεβασμό προς τους συναθλητές μας πρέπει να κάνουμε. Δεν έχει νόημα να κρατάμε πίσω μας ένα πιο γρήγορο πλήρωμα. ;)
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
http://www.laskari.gr/
stavrosd

Post by stavrosd »

DINIE wrote:Γιά μένα βοήθεια πρέπει να δίνεται ειδικά στα κολλήματα. Το πλήρωμα που κόλλησε να ετοιμάσει τον ιμάντα του και ο πρώτος που σταματήσει να βοηθείσει. Δεν θα χάσει περισσότερο από ένα, δύο λεπτά. Αν είναι θέμα υγείας δεν το συζητώ. Τώρα σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση βοήθεια από άλλο πλήρωμα δεν νομίζω πως μπορεί να δοθεί. Κάνα εργαλείο μόνο που και πάλι δεν έχει μεγάλη καθυστέρηση.
Σε αυτό το "πρέπει" ενίσταμαι!
Δεν πρέπει, δεν είναι δουλειά του, δεν ήρθε στον αγώνα για αυτό!
Δεν μου έχει τύχει ποτέ και δεν το έχω κάνει ποτέ να αφήσω αυτοκίνητο κολλημένο αν σηκώνει βοήθεια, αλλά δεν "πρέπει"!
Ξέρω είναι σπαστικό για ένα τσακ να χάσεις το παιχνίδι, αλλά δεν "πρέπει"!
Αυτό που λές 1-2 λεπτά, σπάνια είναι κάτω απο 3-4, και 3-4 λεπτά αλλάζουν θέσεις!
Πέραν αυτού του "σκληρού" λόγου, απλά και μόνο οτι ο άλλος θα χάσει τον ρυθμό που γουστάρει ή στην τελική θα ταλαιπωρήσει με "τινάγματα" το αυτοκίνητό του, αρκούν να μη θέλει κάποιος να βοηθήσει!
Το θέμα των εργαλείων, ελαστικών και γενικά πραγμάτων που δεν τα κουβαλάει τυχαία κανείς, είναι παρόμοιο.
Αρχικά ειδικά για εργαλεία μπορεί να φας εύκολα ένα πεντάλεπτο να ανοίξεις και να ξανακλέισεις/δέσεις τα πράγματα και δεύτερον ρισκάρει να σου λείψει και να χτυπάς το κεφάλι σου!
Αρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει!
Το κάνει όποιος γουστάρει και παίρνει τους επιπλέον φιλικούς πόντους απο όλους μας, αλλά δεν πρέπει να χάνει κάποιος που δεν το κάνει.

Αν βέβαια όλοι παίρνουν πόντους τότε όποιος δεν βοηθάει μένει πίσω ;)
Δημητριάδης Σταύρος
DINIE

Post by DINIE »

Το πρέπει το λέω από άποψης ηθικής και όχι υποχρέωσης. Είναι αυτό που λέμε κάνε το καλό και θα το βρεις μπροστά σου. Ένα πλήρωμα που βοηθάει θα πάρει και βοήθεια. Εμένα και με έχουν βοηθήσει και έχω βοηθήσει σε αγώνα όπως και όλοι μας πιστεύω. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλήρωμα που συστηματικά δεν βοηθάει. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει. Αυτό μου αρέσει στους αγώνες μας. Είμαστε 5 -10 φίλοι που κάνουμε την τρέλα μας. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. :lol: Δεν ζούμε από τους αγώνες. Όλοι μας γουστάρουμε πρωτιά αλλά όλοι μας τελικά βοηθάμε. Δεν νομίζω ότι έχω λάθος άποψη. Δεν μου έχει αποδειχτεί το αντίθετο όσο τρέχω σε αγώνες. ;)
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
http://www.laskari.gr/
Φωκίων

Post by Φωκίων »

Προσπαθητε νομιζω να βαλετε σε κανονες κατι το οποιο εχει τοσους ασταθμητους παραγοντες που μονο ανα περιπτωση κι εκεινη την ωρα μπορεις να πεις σταματαω - δε σταματαω ( εξαιρω παντα την περιπτωση τραυματισμου ή κινδυνου για ολικη καταστροφη του αυτοκινητου του αλλου )

Ποιος εισαι εσυ
Ποιος ειναι ο αλλος
Ποια ειναι η κατασταση
τι/αν κυνηγας εσυ
τι/αν κυνηγαει ο αλλος
μπορεις /δε μπορεις να προσφερεις
θες / δεν θες να προσφερεις

Για καποιους το "κυπελο fairplay" μπορει να ειναι "πιο βαρυ" ακόμα και απο του πρωτου, μην τους το απαξιωνουμε...

Ας πουμε οτι "πρεπει" να υπαρχει η θετική προδιαθεση....
Post Reply

Return to “Αγώνες 4Χ4”