Ο Σταύρος έχει απόλυτο δίκιο. Σε οποιοδήποτε αγώνα μικρό ή μεγάλο ένα σωστό roadbook είναι MUST πρώτα απ’ όλα για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα πληρώματα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο που μπορεί να βρίσκεται στο βουνό εκείνη τη στιγμή. Ένα ασαφές roadbook ξεφεύγει απ’ τα όρια του “παιχνιδιού” και γίνεται εγκληματικό για όλους. Αυτά τα περί κολωφαρδίας που γράφονται, με όλο το σεβασμό, είναι άτοπα. Το “παιχνίδι” δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνεται εκεί. Όλα πρέπει να είναι σωστά στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού. Παράδειγμα για την αποτύπωση: Υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πληρώματα που χάνουν τα ηλεκτρονικά όργανά τους λόγω βλάβης. Αυτοί βασίζονται στην αποτύπωση για να ξέρουν ότι πηγαίνουν σωστά. Άλλο παράδειγμα απ’ αυτόν τον αγώνα: Τουλίπα που απεικονίζει Τ στο οποίο κάνεις αριστερά και σχεδόν μετά από 30-40 μέτρα αμέσως δεξιά στο επόμενο (έτσι είχα εκτιμήσει παρόμοιες τουλίπες μέχρι εκείνη τη στιγμή). Ο οδηγός έστριψε όπως του είπα. Τελικά ήταν λάθος γιατί δεν ήταν Τ αλλά διασταύρωση! Απλά ο απέναντι δρόμος ξεκίναγε 1-2 μέτρα πιο αριστερά. Εγώ δεν το είδα άσχετο για ποιό λόγο. Ο οδηγός το είδε αλλά ακολούθησε τις οδηγίες μου μια και υπήρχε κάθετος δρόμος λίγο πιο κάτω και… χαθήκαμε για λίγο. Το κακό ήταν ότι ψιλοταίριαζε και η επόμενη αλλά στα πλαίσια του της κακής απεικόνισης και των “περίπου” μέτρων συνεχίσαμε, μέχρι που ευτυχώς η επόμενη μας έδειξε ότι σίγουρα έχουμε κάνει λάθος. Ευτυχώς που η επόμενη τουλίπα δεν ήταν 5 km…
Τα μέτρα τώρα. Άκουσα πολλά πληρώματα να γκρινιάζουν ότι δεν έβγαιναν τα μέτρα. Όπως επίσης άκουσα και την οργάνωση να θεωρεί ότι το GPS είναι πιο αξιόπιστη μέτρηση, γιατί στα σπιναρίσματα γράφεις παραπάνω οπότε η μέτρηση με το όργανο που χρησιμοποιούμε όλοι δεν θα ήταν σωστή. Διαφωνώ κάθετα γιατί όλοι εμείς δεν τρέχουμε με GPS. Δεν ξέρω πόσο έχουν εξελιχθεί αυτά τα μαραφέτια αλλά φαίνεται ότι έχουν δρόμο ακόμα για να μετράνε σωστά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους. Απόδειξη ότι τα μέτρα αλλού έβγαιναν ακριβώς και αλλού (συνήθως) είχαμε αποκλίσεις. Να πω εδώ ότι εμείς καλιμπράραμε το Terratrip (όσο γινόταν) με το GPS που ναι μετρά ανά 100 μέτρα. Άλλοι καλιμπράρανε στην Αττική οδό, άλλοι στην Εθνική… Αυτό και πάλι με όλο το σεβασμό, δημιουργεί αλαλούμ. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να γράψετε τον αγώνα με ένα μηχάνημα τύπου Terratrip και μετά να φτιάξετε και ένα χιλιόμετρο κοντά στην εκκίνηση ή στο τεχνικό έλεγχο για να καλιμπράρει ο κόσμος. Σε όλους τους αγώνες που έχω συμμετάσχει αυτό γίνεται. Δεν μπορεί να κάνουν όλοι λάθος! Τώρα το αν σπινάρουμε στη λάσπη ή γενικά, έχουμε μάθει να το υπολογίζουμε.
Αυτά από μένα. Ξαναλέω πάλι, ότι τα γράφω όλα αυτά στα πλαίσια των προτάσεων βελτίωσης και όχι για γκρίνια.
Με όλο το σεβασμό για τη τεράστια και αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλετε για να στήσετε αυτό το τεράστιο και μοναδικό αγώνα (που ελπίζω κάποια στιγμή να τερματίσω

).
Πάνος Μάλλιος