Μιας και η κουβέντα πήγε στα trophy και wild terrain και με αφορμή ένα προηγούμενο post, θα μπω στη διαδικασία να κάνω κι εγώ ένα σχόλιο.
Να ξεκαθαρίσω ότι ως αγωνιζόμενος δεν χαρακτηρίζομαι για τη μεγάλη μου εμπειρία, ωστόσο παρακολουθώ αυτού του είδους τους αγώνες χρόνια τώρα, οπότε χωρίς να είμαι ειδήμονας αλλά κυρίως ως παρατηρητής θα ‘θελα να πω τα έξης:
Αναφορικά με τα wild terrain, θεωρώ ότι ο παράγοντας «ελαστικό», και ότι αυτό προϋποθέτει (ενισχυμένοι άξονες, μεγάλης ιπποδύναμης μοτέρ κ.λπ.), επηρεάζει συνήθως το αποτέλεσμα και επομένως δευτερευόντως και το κόστος συμμετοχής (στήσιμο αυτοκινήτου) εάν θες να είσαι ανταγωνιστικός, οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει διαχωρισμός ακόμα κι αν αρχικά οι συμμετοχές είναι λίγες. Γιατί

Γιατί θεωρώ ότι είναι βασικό για να μπουν στο παιχνίδι και καινούργιοι, ή τουλάχιστον για να μαζευτούν σιγά-σιγά οι ήδη υπάρχοντες (που δεν είναι και λίγοι μεταξύ μας…

). Βέβαια, να πω επίσης ότι κι αυτή η ανάγκη διαχωρισμού δεν είναι απόλυτη και προϋποθέτει ότι ο οργανωτής δεν μπορεί ή δεν γνωρίζει ή βαριέται ή δεν θέλει να σχεδιάσει έναν αγώνα δίκαιο για όλους. Για παράδειγμα, η λέσχη της Πάτρας διοργάνωσε ένα αγώνα πολύ δίκαια σχεδιασμένο, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν δυνατότητες να διεκδικήσουν θέση, και αναφέρω τον συγκεκριμένο αγώνα γιατί συμμετείχα ως αγωνιζόμενος οπότε και γνωρίζω, χωρίς να θέλω να μειώσω άλλες αντίστοιχες προσπάθειες από άλλες λέσχες. Ακόμα όμως κι αν όλοι οι αγώνες ήταν δίκαια σχεδιασμένοι για όλους, πράγμα ανέφικτο πέρα από τη διάθεση και την εμπειρία του οργανωτή (μπορεί να μη βοηθάει το terrain), πιστεύω πως η ανάγκη για διαχωρισμό παραμένει και για λόγους που σχετίζονται με την ενίσχυση του κινήτρου του αγωνιζόμενου.
Αναφορικά με τα trophy, δεν θεωρώ ότι, τουλάχιστον θεωρητικά, υπάρχει θέμα διαχωρισμού ελαστικού, για το λόγο ότι αυτοί οι αγώνες είναι σχεδιασμένοι με εντελώς διαφορετική λογική που βασίζεται κυρίως σε δεξιότητες του πληρώματος (π.χ. πλοήγηση, στρατηγική) ή και χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που αφορούν κυρίως την αξιοπιστία του και την ευκολία του να οδηγείται για ώρες (λιγότερο κουραστική οδήγηση) και δευτερευόντως άλλων ειδών δυνατότητες (π.χ. διάμετρος ελαστικού, ιπποδύναμη, ανάρτηση). Τώρα ένας διαχωρισμός τύπου expert και hobby νομίζω θα είχε νόημα προσελκύοντας νέους αγωνιζόμενους στο χώρο, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν με το ήδη υπάρχων εκδρομικό καθημερινό τους αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται να στήσουν κατ’ ανάγκη αγωνιστικό

.

Τώρα αναφορικά με την «οικολογική καταστροφή» των μεγάλων ελαστικών, τι να πω…

Καλό είναι νομίζω να αναπτύξουμε οικολογική συνείδηση ως πολίτες, συμφωνώ, και οι αγώνες να γίνονται με τέτοιου είδους λογική, αλλά να μιλάμε επί της ουσίας… Καταρχήν, η όποια καταστροφή προκαλείται από ένα 33άρι ελαστικό πρακτικά προκαλείται κι από ένα 40άρι. Δε νομίζω οι 10 πόντοι ύψος ή οι 5 πλάτος παραπάνω να είναι το κυρίως πρόβλημα της «οικολογικής καταστροφής» που μπορεί να προκαλούν οι αγώνες 4x4, μην κοροϊδευόμαστε. Τώρα αν οι οργανωτές έχουν σχεδιάσει έτσι τον αγώνα ώστε να περνάει αναγκαστικά το όχημα πάνω από μικρά δέντρα, ας υπάρξουν θεσπισμένες κυρώσεις επί του οργανωτή, ή αν το πλήρωμα έχει βίτσιο να ξεριζώνει δέντρα ας υπάρξουν θεσπισμένες κυρώσεις επί του πληρώματος

. Κάτι τέτοιο νομίζω έχει λογική βάση, οπότε οι «άρχοντες και νομοθέτες» του χώρου μπορούν να θεσπίσουν τέτοιου είδους μέτρα, ευπρόσδεκτα…

Τώρα, αν θεωρούμε ότι η καταστροφή που προκαλεί το πέλμα του ελαστικού στο έδαφος γενικότερα είναι αίτιο καθοριστικής οικολογικής ζημιάς

, τότε δεν πρέπει να πραγματοποιούνται αγώνες και βόλτες με μηχανοκίνητα στο βουνό. Αν δεν θεωρούμε όμως κάτι τέτοιο και αποφασίσουμε να πραγματοποιούνται αγώνες ή βόλτες, τότε αν θέλουμε να περιορίσουμε τις όποιες οικολογικές συνέπειες επί της ουσίας άλλα μέτρα και διαδικασίες θα ήταν λογικές…

Τι εννοώ

Εννοώ ότι μία από τις κύριες αιτίες οικολογικής καταστροφής η οποία συνδέεται και με τους αγώνες ή τα events με τα μηχανοκίνητα στο βουνό, είναι η ρύπανση και όχι η διάβρωση του εδάφους από τα ελαστικά. Όσοι έχουν το βίτσιο να γυρίζουν τα βουνά ανά την Ελλάδα, αυτό που θα έχουν παρατηρήσει σίγουρα είναι οι «αυτοσχέδιοι» σκουπιδότοποι σε ρεματιές, ρυάκια, κι όπου ο νους μας μπορεί να φανταστεί…

Αντίστοιχα, όλοι μας σε αγώνες, βόλτες ή events, έχουμε δει να πετιούνται πλαστικά μπουκαλάκια νερού, καφέδων, περιτυλίγματα από κάθε λογής εδέσματα κ.λπ. (ή μπορεί να έχουμε συμμετάσχει κιόλας…

). Επομένως, αν οι άρχοντες των αγώνων και οι οργανωτές διακατέχονται από οικολογική συνείδηση καλό θα ήταν να περιορίσουν το γεγονός αυτό, το οποίο πράγματι αποτελεί οικολογική ζημιά, οι μεν θεσπίζοντας κυρώσεις επί των οργανωτών και οι δε με ενημέρωση συμμετεχόντων και θεατών και τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών στα σημεία θέασης

.
Τέλος, αναφορικά με τη διατύπωση του φίλου συμφορουμιστή παραπάνω, ότι:
…τα σωληνωτά είναι αγωνιστικά με απίστευτες δυνατότητες αλλα παντού στο κόσμο συμμετέχουν σε αγώνες επίδειξης, δηλαδή μεταφράζοντάς το στα ελληνικά WILD TERAIN & TRIAL… 
θα διαφωνήσω, και δεν νομίζω πως αφορά μόνο μια δική μου φαντασίωση…

Για του λόγου το αληθές, όσοι παρατηρούν λίγο τα παγκόσμια δρώμενα αναφορικά με τέτοιου είδους αγώνες, σίγουρα θα γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σωληνωτά σε αγώνες trophy και αντίστοιχου τύπου αγώνες (βλέπε MAGAM trophy, Croatia trophy, Ladoga trophy, King of the Hummers κ.λπ.)

. Το ότι αρκετά από αυτά τα σωληνωτά διαθέτουν πάνελ για να σχηματίσουν μια υποτυπώδη καμπίνα (και όχι όλα

) δε αναιρεί το γεγονός ότι είναι σωληνωτά. Τώρα αν κάποιος δε θέλει να σχηματίσει κλειστή καμπίνα, και για τους δικούς του λόγους αρέσκεται να βρέχει τον πισινό του στα ποτάμια ή να «χαστουκίζεται» από κλαδιά

νομίζω πως είναι καθαρά δικό του θέμα και δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού του από αυτούς τους αγώνες. Βέβαια, από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι επειδή θα υπάρχουν τέτοιου είδους συμμετοχές σε ένα trophy θα πρέπει ο οργανωτής να σχεδιάζει τον αγώνα με άλλα πρότυπα, δηλαδή να μη βάλει νερά, λάσπες ή στενά περάσματα…
Αυτά λοιπόν και καλό μήνα…
Sorry που έγραψα πολλά και σας κούρασα, εις υγείαν και του χρόνου πάλι…
Στέφανος Φώκος
(ιδιότητα: οικολόγος, ψυχολόγος, νευρολόγος, βιολόγος….ά, και συνοδηγός του αλεμάο…

)