Στον καινούριο προφυλακτήρα ARB τοποθετήθηκαν κεραίες για τα βραχέα και τις λίαν υψηλές συχνότητες. HF/VHF και UHF. Τοποθετήθηκε επίσης ένας πομποδέκτης ο οποίος εκπέμπει σε πληθώρα συχνοτήτων και στα βραχέα αλλά και στα VHF/UHF. Φυσικά, είμαι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης για να κατέχω και να χρησιμοποιώ νόμιμα το τηλεπικοινωνιακό υλικό.
Η θεωρητικά ιδανική θέση των κεραιών από ηλεκτρομαγνητική άποψη είναι το κέντρο του ουρανού καθότι αυτή μας παρέχει καλύτερη "γη". Εν τούτοις, επειδή τα 4Χ4 συνήθως είναι μεγάλου όγκου και κυρίως ύψους οχήματα δεν προσφέρεται αυτή η θέση διότι δεν είναι στον άμεσο έλεγχο του οδηγού και πολύ συχνά καταλήγει κανείς με σπασμένες κεραίες. Μεγάλος αριθμός υπηρεσιών και οργανισμών τοποθετούν τις κεραίες στον μπροστινό προφυλακτήρα. Τα περισσότερα οχήματα του ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Πρεσβειών, Διεθνών Οργανισμών, Ερυθρού Σταυρού, Ερυθράς Ημισελήνου, Γιατρών Χωρίς Σύνορα κ.α. φιγουράρουν στις ειδήσεις έχοντας τα κεραιοσυστήματα τους μπροστά. Αυτή την τακτική ακολούθησα κι εγώ.
Από τα βραχέα και όταν υπήρχε καλή διάδοση και μόνο στην μπάντα των 40 μέτρων, 7 MHz (Δεν έβαλα ακόμα για όλο το φάσμα), οι επαφές ήταν εύκολες για τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες αλλά και για τις Ρωσία και Ουκρανία. Αντίστοιχα σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στα Βαλκάνια είχα πολύ καλές αναφορές από ελληνικούς σταθμούς όταν βρισκόμουν στο Βελιγράδι, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο (Montenegro), στα Τίρανα κ.α. Επειδή βέβαια από το μικρό πηνίο βάσης της κεραίας των βραχέων υπάρχουν μεγάλες απώλειες σκοπεύω να τοποθετήσω, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά μου, άλλη κεραία, ογκωδέστερη αλλά με σαφώς λιγότερες απώλειες.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τώρα μοιάζει όλο και περισσότερο με αληθινό τανκς με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται τα βλέμματα, αν και δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός. Επίσης, το ταμπλώ αρχίζει και θυμίζει πλέον κάτι από F-16...


Εδώ φαίνεται η γείωση που υπάρχει στη κεραία των βραχέων. Αν και υπάρχει, φυσικά, ηλεκτρική συνέχεια μεταξύ σασί και προφυλακτήρα, εν τούτοις είναι καλύτερα μια γείωση απ’ ευθείας στο σασί.






Οχήματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Βλέπουμε τη θέση της κεραίας. Η συγκεκριμένη, στα πρώτα δύο οχήματα έχει στη βάση της και τη μονάδα coupler – συντονισμού κεραίας - που του δίνει τη δυνατότητα να εκπέμπει σε μεγάλο φάσμα συχνοτήτων…
