Ελαστικά 235/85R16 η 265/75R16;

mitsu k+s 2.5td

Ελαστικά 235/85R16 η 265/75R16;

Post by mitsu k+s 2.5td »

Καλησπέρα σε όλους. Εδώ και τρία χρόνια φοράω στο pajero sport 2.5td τα cooper stt σε διαστάσεις 235/85/16 με ζάντα 16*7 , είμαι πολύ ικανοποιημένος απο κράτημα, ύψος και πορεία εκτός δρόμου (σε λάσπες ,πέτρες, χιόνια κ.λπ.) με μόνο αρνητικό το θόρυβο που πλέον όταν δεν τον ακούω μου λείπει...
Επειδή όμως σκέφτομαι να τοποθετήσω 265/75/16 (στις ίδιες ζάντες πάντα) για αισθητικούς λόγους, θα ήθελα και την γνώμη κάποιου συνάδερφου που να έχει κάνει αντίστοιχη αναβάθμιση στο τετρακίνητο του με αυτές τις διαστάσεις.
Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων για τον χρόνο σας.
Αγάπα τον πλησίον σου με τα ελαττώματα του, εκτός και εάν αυτός καταστρέφει οτι πολυτιμότερο έχεις στον κόσμο.... mitsu k+s+s+v 2.5td
Nicolas
Site Admin

Re: Ελαστικά 235/85R16 η 265/75R16;

Post by Nicolas »

Για αρχή, η ζάντα σου είναι πολύ μικρή (στενή).
Για 265/16 το minimum είναι 7.5
"Η σιωπή μας, μόνο με τον κατήγορό μας γίνεται σύμμαχος".
Από την άλλη όμως, "Όσο πιο αθόρυβος είσαι, τόσα περισσότερα ακούς".
kostas_e.p

Post by kostas_e.p »

εμενα δεν θα με προβληματιζε τοσο η ζαντα οσο το φαρδος του ελαστικου..............
πολυ φαρδος για κανενα λογο και μιας και οπος λες το πας βολτες δεν θα σε βολεψει
το ελληνικο τερεν οπως και αλοι εχουν αναφερει ζητα στενα και ψιλα λαστιχα............

1 φαντα σου μονο το εξης οτι το τιμονη σου θα βαρινει ...............
2 καταναλωση θα ανεβει κι αλλο .......................
3 στο βρεγμενο και τα νερα στην ασφαλτο θα χεις θεματακι..........
4 θα ειναι πιο βαρια ...........
5 θα σου κοψει τελικη ..............

θες κι αλλα............ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
ISUZU D-MAX 184 PS
H ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ......ΛΑΣΠΗ . ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ
mitsu k+s 2.5td

:D Απλά ο σκοπός είναι να πετύχω το ύψος ενός 32'' ελαστικού χωρίς να φτάσω σε υπερβολικά φαρδύ ελαστικό.
Ωστόσο το μανουάλι της cooper για το stt αναφέρει ως ιδανικό πλάτος τις 7.5'' όπως σωστά έγραψε ο Νικόλας αλλά μπορεί να φορεθεί χωρίς πρόβλημα απο 7'' έως και 9''. Οσο για το τιμόνι είναι Ζ και όχι κρεμαγιέρα οπότε δεν έχω ζήτημα αντίστασης στο τιμόνι. Το ζήτημα είναι να μην προκληθούν ζημιές σε ρουλεμάν (για αυτό δεν θέλω να αλλάξω ζάντα και κατα συνέπεια και οφσετ) για αυτό ρωτάω μήπως εχει κάποιος εμπειρία απο τα 265/75R16. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Αγάπα τον πλησίον σου με τα ελαττώματα του, εκτός και εάν αυτός καταστρέφει οτι πολυτιμότερο έχεις στον κόσμο.... mitsu k+s+s+v 2.5td
kostas_e.p

Post by kostas_e.p »

me z ή χωρις Ζ και παλι το καταλαβενεις αλλα
οπως ειπα και πιο πριν δεν ειναι μονο αυτο....... ;)
ISUZU D-MAX 184 PS
H ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ......ΛΑΣΠΗ . ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ
Nicolas
Site Admin

Post by Nicolas »

Όσον αφορά το βήμα, το 265-75-16 είναι λιιιιγο μικρότερα από τα 235-85-16.
Με τρία νούμερα πάνω στο φάρδος δεν θα έχεις πρόβλημα, όχι τουλάχιστον στα μηχανικά μέρη.

Δεν μπορώ να σου πω αν χωράνε στο αυτοκίνητό σου και αν βρίσκουν ή όχι στα βυθίσματα.

Αν σε απασχολεί το πως πηγαίνει ένα τέτοιο λάστιχο στο δρόμο,
εγώ φοράω 285-75-16 και μπορώ να πω πως σε σχέση με τα fedima (235-85-16) που φόραγα πριν
το αυτοκίνητο έχει σκληρύνει(!!! λόγω ενισχυμένων πλαϊνών)
και δίνει μία αίσθηση (στα πολλά χλμ) πως είναι λίγο πιο ράθυμο στις αντιδράσεις του λόγω μπαλονιάσματος.

Στην βροχή, μπορώ με σιγουριά να πω, πως το αναγoμωμένο fedima extreme 235-85-16, κρατούσε καλύτερα.

Από θόρυβο, το 285 κάνει σαν αεροπλάνο από κάποια ταχύτητα και πάνω.
Αρκετά πιο πάνω, ο θόρυβος επισκιάζει ακόμα και τη magna flow εξάτμισή μου :mrgreen:

Διαφορά στην κατανάλωση δεν είδα, αλλά μην βασίζεσαι σε αυτό που λέω
(όταν πας τέρμα και ρουφάς 25 λίτρα στα 100 δεν θα καταλάβεις την διαφορά με τα 26 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: )

Αν δεν βρίσκουν στους θόλους, φόρα τα.

Πάρε και αυτό να κάνεις τους υπολογισμούς σου.
mitsu k+s 2.5td

Ευχαριστώ πολύ Νικόλα για τις απαντήσεις στο θέμα και πολύ ωραίο αυτό το προγραμματάκι (έχω και δουλεύω ένα αντίστοιχο στο εξελ για τους σχετικούς υπολογισμούς που κάνω). Το αυτοκίνητο ξέχασα να αναφέρω οτι φοράει μαμά 245/70/16 και έχω κενο στους μπροστινούς θόλους, στην ανάρτηση και στο σασί. Επίσης η αναρτήσεις είναι +5 εκατοστά τουλαχιστον. Το μόνο που με ανυσηχεί είναι η έλειψη κρατήματος στο βρεγμένο απο την άλλη όμως το συγκεκριμένο λάστιχο cooper stt έχει σχετικά καλή γόμα (το γνωρίζω γιατί τα φοράω και έχουν τουλαχιστον 40000 ασφάλτινα χλμ και ακομα παίζουν μια και μόνο άσφαλτο λόγο της προεργασίας και αφιξης των τέκνων μου μπορούσα να κάνω) και επίσης το αναφερόμενο μπαλονάρισμα σε μικρή δόση λόγο διάστασης πιστεύω να βοηθήσει λίγο με την σκληρή πίσω ανάρτηση (old man emu + koni heavy truck).
Με εκτίμηση Κων. Χριστοφορίδης
freedom

Post by freedom »

Χειμώνας ……λάσπη, χιόνια, νερά………ΜΤ 235/85/16.
Καλοκαίρι…..χώμα, χαλίκι, άμμος,……….ΑΤ η ΜΤ 265/75/16
;)
Nicolas
Site Admin

Post by Nicolas »

freedom wrote:Χειμώνας ……λάσπη, χιόνια, νερά………ΜΤ 235/85/16.
Καλοκαίρι…..χώμα, χαλίκι, άμμος,……….ΑΤ η ΜΤ 265/75/16
;)

Έτσι. +1. ;)

mitsu k+s 2.5td wrote: και επίσης το αναφερόμενο μπαλονάρισμα σε μικρή δόση λόγο διάστασης πιστεύω να βοηθήσει λίγο με την σκληρή πίσω ανάρτηση (old man emu + koni heavy truck).
Εμένα το μπαλόνιασμα είναι αισθητό κυρίως στις απότομες και γρήγορες στροφές,
όπου πρώτα στρίβω το τιμόνι, μετά στρίβουν οι τροχοί και στο τέλος ακολουθούν τα λάστιχα :lol: :lol: :lol:
Μεγαλύτερες κλίσεις επίσης στις ίδιες συνθήκες.

Στις απότομες αλλαγές πορείας, είναι τέτοιο το μπαλόνιασμα που δεν προλαβαίνει να δουλέψει η ανάρτηση :lol: :lol: :lol:

Δεν ξέρω όμως αν θα βοηθήσει στην σκληρή ανάρτηρη.
Εμένα μου φαίνονται πιο σκληρά και τα έχω με πίεση 27.
mitsu k+s 2.5td

Καλησπέρα σε όλους. Η εμπειρία μου απο την χρήση της διάστασης 235/85/16 του συγκεκριμένου ελαστικού σε παχιά λάσπη, νεροφαγόματα σε συνδυασμό με τροχοαβλακώσεις αλλά και παγο κόκαλο πέριξ της λίμνης του Αωου μαζί με απάτητο χιόνι εως και 35 εκατ. είναι απόλυτα ικανοποιητική , απλά η σκεψη μου είναι μήπως βελτιωθει η κύληση στο χιόνι με το 265/75/16 μιας και μεγαλύτερη επιφάνεια μας δείνει μικρότερη τάση ανα τετραγωνικό εκατοστο. θα μου πείτε οτι απο την άλλη θα χασουμε την αντιστοιχη τάση στην λάσπη και τον πάγο οπότε και λιγότερες τριβές που στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι αναγκαίες. Για να πας όμως στο απάτητο το χιόνι πρέπει να περάσεις και απο λασπη και απο πάγο συνήθως. Είδωμεν... :?
Post Reply

Return to “Τεχνικά Θέματα”