Με κάποια τροποποίηση μπορεί να τοποθετηθεί και σε Μ38-Μ38Α1.(Το έχει κάνει ο ΚΤΜ, σχετικός σύνδεσμος: http://images.google.gr/imgres?imgurl=h ... s%3Disch:1)
Το όχημα με ηλεκτρονική ανάφλεξη έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτό που έχει πλατίνες, αλλά και μειονεκτήματα αντίστοιχα. Αν σου καεί η πλακέτα για κάποιο λόγο, έχεις μείνει στο δρόμο.....και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το ρυμουλκίσεις!!!!!
Έχοντας διαθέσιμη μία ηλεκτρονική για Μ151 (PRESTOLITE με τα δύο καλώδια που πάνε στον πολλαπλασιαστή) αποφάσισα να την ανοίξω ώστε να πειραματιστώ και να βρώ τα υλικά που την απαρτίζουν αλλά και σε περίπτωση που μου χαλάσει να μπορώ να την φτιάξω.
Για λόγους ψύξης του τρανζίστορ ισχύος, η πλακέτα εφαρμόζει μέσα σε ένα αλουμινένιο χυτό πλαίσιο και από πάνω για λόγους στεγανότητας έχει απο πάνω ένα υλικό σαν σιλικόνη.
Για να αφαιρεθεί αυτό το υλικό και να αναγνωρίσω τα ηλεκτρονικά υλικά παιδεύτηκα αρκετά, αφού δεν διαλύεται στα χημικά που δοκίμασα (βενζίνη,νίτρο,αλκοόλη).
Τελικά κατάφερα να αφαιρέσω την πλακέτα αφού ξεπερτσίνωσα το τρανζίστορ ισχύος.
Ακολούθως, άρχισε η τοπογραφική καταγραφή των υλικών (φωτογράφιση για να ξαναμπούν στην θέση τους,ηλεκτρονικό σχέδιο) πάνω στην πλακέτα αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, το σκανάρισμα της μεμωνομένης πλακέτας και η δημιουργία του ηλεκτρονικού σχεδίου σύμφωνα με τις πίστες.
Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι το μυστήριο υλικό ήταν το ΧΑ1330 8DIP οκτάπινο ολοκληρωμένο το οποίο με τα στοιχεία που αναγράφει δεν υπάρχει κάτι σχετικό σε βιβλιογραφία.
Τα άλλα δύο τρανζίστορ αναγνωρίστηκαν και είναι απλά στην αντικατάσταση τους.
Για το ΤR1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2Ν3904 και για το ισχύος τα ΤΙP 140 ή 2SD987.
Παραθέτω τα στοιχεία της έρευνας και παρακαλώ αν υπάρχει κανείς που να γνωρίζει ηλεκτρονικά, αν μπορεί να μας βοηθήσει στην ανέυρεση του ολοκληρωμένου (που κάνει μάλλον ταλάντωση).....








ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΘΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΥΚΝΩΤΩΝ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
