Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα θέλω με τα μπορώ πολλές φορές δε συμβαδίζουν.
Αλλά αν ξέρουμε τι θέλουμε, κάποια στιγμή θα τα πετύχουμε κιόλας!
Από τη συμμετοχή μου στους αγώνες έχω διαμορφώσει μία άποψη για κάποια πράγματα που αν τηρούνται προσωπικά περνάω καλά.
Αυτά τα χωρίζω σε θέματα που αφορούν τον ετήσιο προγραμματισμό μου και σε αυτά που έχουν να κάνουν με τη διεξαγωγή του εκάστοτε αγώνα.
Ο ετήσιος προγραμματισμός θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός για τους εξής λόγους:
1. Ο αγωνιζόμενος μπορεί
να κάνει το προγραμματισμό του, που σημαίνει να αποφασίσει σε
ποιο τύπο αγώνων θα συμμετάσχει και σε
ποιους κανονίζοντας τις
υποχρεώσεις του ανάλογα ,προετοιμάζοντας … το
“support team” και κάνοντας τα
κουμάντα του για να μη πουλήσει στο τέλος το σπίτι του!
2. Ο αγωνιζόμενος μπορεί να
προετοιμάσει το όχημά του κατάλληλα χωρίς περιττά έξοδα και μπερδέματα.
3. Η όλη επικοινωνία των διοργανώσεων αλλά και τον μεμονωμένων αγώνων μπορεί να γίνει από νωρίς ώστε και οι αγωνιζόμενοι να μπορούν σιγά σιγά να
ψάξουν και για κανένα χορηγό. (Να μπορούν να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα δείχνει και μία σοβαρότητα και δέσμευση)
Για να μπορούν να γίνουν τα παραπάνω θεωρώ ότι δε χρειάζονται πολλά.
Δύσκολα ίσως, αλλά όχι πολλά!
Χρειάζεται από την αρχή του έτους (
max μέχρι μέσα Ιανουαρίου) να ανακοινωθούν:
1.
Το πρόγραμμα των αγώνων (όχι απλές ημερομηνίες αλλά: τύπος , τόπος, διάρκεια, μέγεθος (+-20%), κόστος παράβολου (+-20%) και οργανωτής)
2.
Ο γενικός και τεχνικός κανονισμός.
3. Καθορισμός και
δέσμευση από τους οργανωτές
για κάποια standards που θα πρέπει να παρέχουν οι αγώνες τους.(μεγαλύτερη ανάλυση στη συνέχεια)
Όσο αφορά τη διεξαγωγή του αγώνα θα πρέπει να διασφαλίζονται κάποια πράγματα, μιας και πληρώνουμε προκαταβολικά, ώστε να είμαστε κάπως καλυμμένοι ότι ο αγώνας θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής. Κατά τη γνώμη μου (αφορά τους αγώνες του τύπου που είναι αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα).
1.
Καθαρογραμμένα road books (αυτονόητο το
καρατσεκαρισμένα).
2.
Ύπαρξη πλοηγού (πραγματικού όχι του τύπου «κάναμε τη διαδρομή τη προηγούμενη εβδομάδα και όλα ήταν καλά»).
3. Αν επιλεγεί ένα αντικειμενικά
δύσκολο κομμάτι ως πρόκληση να είναι στη διαδρομή να έχουν ληφθεί και τα
απαραίτητα μέτρα (ώστε να μη κάνουν κάποιοι συνέχεια τη οδική βοήθεια)
4.
Χρονομέτρηση με αυτόματα μέσα και όχι με το μάτι όταν το κλάσμα έχει σημασία (στις ειδικές ) και με δυνατότητα τα πληρώματα να παίρνουν τους χρόνους τους επιτόπου .
5.
Προβολή τουλάχιστον σε forum και περιοδικά του χώρου αρκετά νωρίτερα από τη τέλεση του αγώνα.
6. Εκκίνηση και τερματισμό σε
μέρος που θα προάγει το event (όχι να περνάει incognito λες και κάνουμε κάτι κακό).
7.
Ενημέρωση και προβολή στα μέρη από όπου ο αγώνας θα περάσει (και για λόγους ασφάλειας!)
Προσωπικά δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να εκφέρω γνώμη για τους κανονισμούς (εκτός από κάτι χαζά του τύπου 4 σημείων ζώνες απλές είσαι normal ενώ αν έχεις homologation πας open

!!?) θεωρώ όμως τουλάχιστον
σε θέματα ασφάλειας θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες μόνο για minimum απαιτήσεις.
Δε μπαίνω σε λογικές μηχανισμών που θα παράξουν τα παραπάνω γιατί δεν είναι υποχρέωσή μου και οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες. Βεβαίως και αν μου ζητηθεί θα εκφέρω γνώμη και θα συνδράμω τα μέγιστα.
Θεωρώ
αυτονόητα πράγματα την ύπαρξη μηχανισμών ασφάλειας για τους αγωνιζόμενους(επικοινωνίες, ΣΕΔ, ασθενοφόρα, κ.α.)
Αυτά κατά την ταπεινή μου γνώμη (με δεδομένο ότι όλοι οι διοργανωτές γνωρίζουν πώς να σχεδιάσουν το λιγότερο μία καλή διαδρομή) αν αυτά επιτευχθούν για το 2010 θα έχουμε αξιοπρεπή αποτελέσματα καλύτερα από τα φετινά τουλάχιστον

.
Ας εμπλουτίσουμε, αφαιρέσουμε, μεταλλάξουμε, τα παραπάνω να καταλήξουμε όμως σε κάτι και μετά να δούμε πώς μπορούμε να τα απαιτήσουμε (στο βαθμό του εφικτού και ηθικού) και διασφαλίσουμε.