Μια ακόμη προσθήκη, βελτίωση, που έγινε στο Patrol είναι η προσθήκη πίσω προφυλακτήρα. Στο 4Χ4 άλλος ασχολείται με αγώνες, άλλος ασχολείται με μικρές εκδρομές στο βουνό και τη θάλασσα και μεταξύ πολλών άλλων κατηγοριών, υπάρχει μια άλλη υποκατηγορία στην οποία θέλω να ανήκω που ασχολείται με το ταξιδιωτικό όχημα και τα overland ταξίδια. Τα μακρινά δηλαδή ταξίδια σε δύσκολους, μαγεμένους και μυστήριους προορισμούς όπου δεν είναι κοινός τόπος ο μαζικός τουρισμός και η άνεση που αυτό συνεπάγεται.
Έχοντας κατά νου λοιπόν αυτό τοποθέτησα έναν πίσω προφυλακτήρα ο οποίος πιάνει επάνω στο σασί και έχει δυο θέσεις για δυο ρεζέρβες. Όταν κάνεις διάσχιση μεγάλων αποστάσεων, όταν διαβαίνεις ακόμη και ερήμους, τότε οι δύο ρεζέρβες δεν είναι απίθανο να σου χρειαστούν. Πριν μερικά χρόνια, σε καιρό εμφυλίου πολέμου, σε γειτονική, βαλκανική, χώρα και όντας φορτωμένος με ένα σωρό προμήθειες από super market, Praktiker, κ.α. βρέθηκα με δυο λάστιχα σκασμένα, ταυτόχρονα, από το πέσιμό μου σε μια τεραστίων διαστάσεων λακκούβα. Τότε δεν είχε φτάσει η κινητή τηλεφωνία στη χώρα και θα έμενα αμανάτι, βορά στο στόμα των λύκων αν δεν είχα ασύρματη επικοινωνία και δεν επικοινωνούσα με το Ελληνικό Προξενείο το οποίο έσπευσε προς βοήθειά μου.
Επιπροσθέτως, τοποθετώντας την ρεζέρβα στην ειδική βάση, το βάρος της κάθεται στο σασί και όχι στην πόρτα η οποία, πολλές φορές, από το τράνταγμα και το πρόσθετο βάρος της ρεζέρβας, (ειδικά αν αλλάξεις διαστάσεις ελαστικού και πας σε μεγαλύτερο) κόβεται και πέφτει κάτω.
Παράλληλα με την προσθήκη αυτή, που είναι ότι πιο extreme έχω κάνει, έκανα και αλλαγή ελαστικών. Χειμώνας μπαίνει, τα Yokohama Geolanander που είχα έλιωσαν σε απίστευτο βαθμό μετά από 3 χρόνια και 90.000 χλμ περίπου (δικαίως) οπότε είπα να δοκιμάσω τα Mud Terrain της BF Goodrich, τα ΚΜ2 (τα καινούρια). Έξι (6) τεμάχια λοιπόν (950 Ευρώ και τα έξι εγκατεστημένα + 150 Ευρώ ή επιπλέον ζάντα) και ιδού το αποτέλεσμα. Να σημειώσω ότι δεν έκανα αλλαγή στις διαστάσεις καθότι ασπάζομαι ευλαβικά την άποψη του Μισκή και του Μουρατίδη από τους Νομάδες που λέει «Όσο το δυνατό λιγότερες μετατροπές, ώστε να μη χαλάσει η εργοστασιακή αξιοπιστία». Το μόνο διαφορετικό είναι ότι ενώ από τη Μαμά του φοράει τα 265-70R16 εγώ του έβαλα τα 265-75-R16. Πήρε δηλαδή ένα με ενάμιση πόντο ύψος και αυτό διότι σε Mud δεν υπάρχει πλησιέστερη διάσταση.
Αρχίζει η τοποθέτηση του προφυλακτήρα. Παίρνει, επιτέλους, μορφή το νέο σχήμα.
Πολύ καλή η συσκευασία. Τίποτε δεν ήρθε κτυπημένο. Και πως θα μπορούσε άλλωστε με το τόσο υλικό συσκευασίας που υπήρχε…
Η ρόδα αφαιρέθηκε. Έτσι το με βάρος της τώρα θα επιφορτίζεται το σασί και όχι η μεγάλη πόρτα που μπορεί να κοπεί και να σου μείνει στο δρόμο όπως έχει συμβεί αρκετές φορές με άλλα. Ειδικά όταν αλλάζει η διάσταση και πάμε σε μεγαλύτερα φορτία ή όταν ο δρόμος γίνεται αισθητά άσχημος και τραντάζεται όλο το αυτοκίνητο…
Το νέο ελαστικό που τοποθετήθηκε.
Μην σας ξεγελά η παραμόρφωση που κάνει ο ευρυγώνιος φακός! Νομίζετε ότι τα λάστιχα είναι πολύ μεγάλα αλλά στην πραγματικότητα απλώς έτσι δείχνουν. Στην επόμενη φωτογραφία που η λήψη έχει γίνει από το πλάι βλέπουμε τις σωστές διαστάσεις.
Έτσι ανοίγουν τα μπράτσα για να έχεις πρόσβαση στις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου. Στην τελευταία θέση (εντελώς ανοικτό το μπράτσο) υπάρχει ένας πολύ δυνατός πίρος που κλειδώνει και δεν κινείται για ασφάλεια.
Λεπτομέρεια από το “μάνταλο” της πόρτας.
Το κόστος του προφυλακτήρα ανήλθε στο ποσό των 1100 Ευρώ συν 150 Ευρώ των εξόδων μεταφοράς του από τη Γαλλία που κατασκευάζεται. Σε σχέση με τους άλλους του εμπορίου έχω την εντύπωση ότι είναι οικονομικότερος και δείχνει αρκετά heavy duty…
Να σημειωθεί ότι ο μεντεσές του έχει ένα πανίσχυρο ρουλεμάν και ανοίγει με πολύ μεγάλη ευκολία σε αντίθεση με άλλα που είναι σαν τον μεντεσέ της πόρτας που τρίβεται με τον καιρό με αποτέλεσμα μετά από λίγους μήνες να τρίζουν.
Πηγές : http://www.freewayslattitude.com/access ... id-sv.html