Η έκτη δόση καθυστερεί επιπλέον δωρεάν υλικό
14/10/2011 20:22
Η αναμενόμενη αποδέσμευση της έκτης δόσης φαίνεται να αποτελεί το κλειδί για την υλοποίηση ενός ακόμα προγράμματος προμήθειας μεταχειρισμένου υλικού από τον Ελληνικό Στρατό.
Μετά τα 400 άρματα μάχης M1A1 Abrams, η δωρεάν παραχώρηση των οποίων έγινε θέμα που απασχόλησε ακόμα και τα κοινοβούλια χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλο ένα πρόγραμμα προμήθειας μεταχειρισμένου υλικού του Ελληνικού Στρατού αναμένει «υπομονετικά» την υλοποίησή του.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, κατόρθωσε να εντοπίσει και να διασφαλίσει
τη δωρεάν παραχώρηση από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, περί των 500 οχημάτων τακτικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 100 αρματοφορέων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα οχήματα είναι του τύπου
ΜΑΝ Κat-1, 24 εκ των οποίων σε ρόλο μεταφοράς πυρομαχικών, και βρίσκονται σε ήδη υπηρεσία με τις δύο αυτοκινούμενες Μοίρες Μέσου Πυροβολικού που επιχειρούν με τα PzH2000GR του Ε.Σ. Εφόσον ευοδωθεί το πρόγραμμα, τα οχήματα αυτά θα καλύψουν σημαντικό μέρος των αναγκών των Αυτοκινούμενων Μοιρών Μέσου Πυροβολικού που εξοπλίστηκαν με τα 223 Α/Κ πυροβόλα Μ109ΑGEA2, αντικαθιστώντας παλαιότερα οχήματα ΕΛΒΟ Steyr Marathon 680M3 6×6.
΄Οχημα ΕΛΒΟ Steyr Marathon 680M3 6×6 του Ε.Σ. στη Βοσνία με τη δύναμη της IFOR
Σε σχέση με τα οχήματα που θα αντικαταστήσουν, τα ΜΑΝ Κat-1 προσφέρουν σημαντικές επιπλέον δυνατότητες, καθώς διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης φορτίου με πλατφόρμα που επιτρέπει την ταχεία φόρτωση, μετακίνηση και απόθεση των πυρομαχικών και των προωθητικών γεμισμάτων σε παλέτες. Όπως αναφέρθηκε, το ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνει και την προμήθεια των 100 περίπου αρματοφορέων Faun, που θα ενισχύσουν σημαντικά τη στρατηγική μεταφορική ικανότητα του Ελληνικού Στρατού, επιτρέποντας την πλήρη εκμετάλλευση των νέων οδικών αξόνων, για τη ταχεία μετακίνηση βαρέων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων, σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, όπου και όταν χρειαστεί.
΄Οχημα ΜΑΝ Kat 1 6×6, χωρίς το σύστημα διαχείρισης φορτίου
Σημειώνεται ότι ο Γερμανικός Στρατός διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία τους αρματοφορείς
Faun SLT 50-3 Elefant, Faun SLT-56 Franziska και Faun FS 42.75/42. Το προαναφερόμενο υλικό παραχωρείται δωρεάν από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, όμως, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει το κόστος μεταφοράς δια θαλάσσης στην Ελλάδα, ποσό που αν και δεν είναι σημαντικό σε απόλυτο μέγεθος, εντούτοις στην παρούσα περίοδο παρουσιάζεται δυσκολία στην εκταμίευσή του.
Αρματοφορέας FAUN SLT 50-3 Elefant, μεταφέρει πυροβόλο PzH-2000
Δυστυχώς, στην ίδια κατάσταση αναμονής, έχει περιπέσει και
το πρόγραμμα της προμήθειας 700 περίπου τεθωρακισμένων οχημάτων Μ113Α2, Μ901Α2 ITV, M196A2, M577A2 και M981 FISTV, που επίσης παραχωρούνται δωρεάν από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, αλλά η εκταμίευση των πιστώσεων για τη δια θαλάσσης μεταφοράς τους στην Ελλάδα, καθυστερεί.
Ευελπιστούμε, ότι με την αποδέσμευση της έκτης δόσης θα καταστεί δυνατή και η εκταμίευση των σχετικών ποσών, ώστε να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα που θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Στρατού. Και φυσικά η έκτη δόση ευχόμαστε να αποβεί καταλυτική και για το πρόγραμμα των αρμάτων M1A1 Abrams, ώστε να καλυφθεί άλλο ένα κρίσιμο επιχειρησιακό κενό.
Εξάλλου, ακόμα κι αν οι εξελίξεις στην οικονομία είναι οι πιο θετικές από όλα αυτά τα σενάρια που έχουν δημοσιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τόσο ο Ελληνικός Στρατός, όσο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, έχουν μπροστά τους τουλάχιστον μια πενταετία, μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, η μόνη λύση για την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και τη συμπλήρωση των όποιων κενών υφίστανται, είναι η προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού, με ταυτόχρονη συστηματική μελέτη όλων των παραμέτρων (σχέση κόστους – απόδοσης, συντήρηση, υποστήριξη, εκπαίδευση και λοιπά) και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και διαθεσιμότητα του υφιστάμενου εν χρήση υλικού.
ΠΗΓΗ:
DEFENCE POINT.