Καλησπέρα Δημήτρη,
Ο σκοπός είναι η χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων καυσίμων.
Ως τέτοια θεωρούνται η βιοαιθανόλη, το βιοαέριο και το υδρογόνο.
Το καθαρότερο όλων (απολύτως καθαρό διότι η παραγωγή του θεωρητικά μπορεί να γίνει αποκλειστικά με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ το προϊόν της καύσης του είναι σκέτο καθαρό νεράκι) είναι το υδρογόνο και αυτό είναι και το καύσιμο του μέλλοντος.
Εναλλακτικά στην βενζίνη και σε μεσοπρόθεσμη βάση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν
και η βιοαιθανόλη ή το βιοαέριο (έστω και ως πρόσθετα)
ωστόσο ούτε καθαρά σαν το υδρογόνο είναι ούτε και το ενεργειακό ισοζύγιο της παραγωγής τους επιτρέπει αυτή την στιγμή την χρήση τους.
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως όλη η παραγωγή καλαμποκιού (από το οποίο εδώ και χρόνια παράγουν οινόπνευμα) στις ΗΠΑ αρκεί για να καλύψει μόνο το 7% των καυσίμων που απαιτούνται για τα οχήματα της χώρας.
Τα δε εργοστάσια κυτταρίνης είναι ακόμα πολύ επίφοβα όσον αφορά την επιτυχή εξέλιξη και αναπαραγωγή των ενζύμων που απαιτούνται για την μετατροπή ζαχαροκάλαμου σε καύσιμο.
Στην Ελλάδα αν καλιεργούσαμε το 15% των πεδιάδων της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης θα μπορούσαμε να παράγουμε βιοκαύσιμο το οποίο θα κάλυπτε το 35% των αναγκών μας και 240 τόνους ημερησίως πρωτεϊνες για ζωοτροφές.
Το δε κόστος ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ θα πλησίαζε περίπου το κόστος ΠΩΛΗΣΗΣ της βενζίνης.
Επιπλέον το οινόπνευμα που παράγεται αυτή την στιγμή είναι 95%. Για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να ξηραίνεται έτσι ώστε να παραχθεί προϊόν 100%.
Αυτό είναι ακόμα ένα πρόβλημα...
Ακόμα όμως και αν χρησιμοποιούσαμε προσωρινά έστω αιθανόλη ως καύσιμο κινητήρων εσωτερικής καύσης, οποιαδήποτε αναλογία μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την βενζίνη θα δημιουργούσε προβλήματα λόγω της διαβρωτικής ικανότητας της αιθανόλης.
Πλαστικά, φλάτζες κλπ πρέπει να αντικατάσταθούν. Το μέγεθος της μετατροπής που απαιτείται ισοδυναμεί με επανασχεδιασμό κινητήρα (αν και από ότι έχω καταλάβει μπορεί και να ψηθείς να το κανεις

).
Δεν θα πρέπει να μας μπερδεύει το γεγονός πως το υδρογόνο έχει μικρή ενέργεια ανά μονάδα όγκου, ωστόσο ανά μονάδα βάρους (αφού η πίεση της δεξαμενής είναι μεγαλύτερη των Κ.Σ. και μπλα μπλα μπλα μπλα) έχει 3 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από της βενζίνη (120,000 KJoules ανά kgr)
Κατά συνέπεια το θέμα με τα συμπιεσμένα αέρια κάτω από τον κώλο μας θα έπρεπε να μας απασχολεί ΟΛΟΥΣ περισσότερο, ιδίως εμάς που ταλαιπωρούμε τα αυτοκίνητά μας, πόσο μάλλον σε αγώνες...